Naast de lancering van het Renew Initiative maakt Converse ook een ethisch alternatief voor zijn klassieke Chuck Taylor silhouet: eentje van 100 procent gerecycleerd polyester. Etiko, een merk dat gemaakt is van ‘post-consumer’ denim, heeft ook een paar schoeisel gelanceerd waarin dit materiaal in hun collecties verwerkt is. Maar of Converse de eisen van ethische modewatchers kan bijbenen is een andere vraag. Hoewel het bedrijf nog een lange weg te gaan heeft, kan gesteld worden dat hun recycling inspanningen een welkome eerste stap zijn.

Converse’s Renew initiatief

Als je op zoek bent naar een mooi paar sneakers is het Renew Initiative van Converse een uitstekende keuze. De firma zet zich in om haar producten zo milieuvriendelijk mogelijk te maken, en hun nieuwste lijn sneakers is daarop geen uitzondering. Behalve dat ze gerecycleerde materialen gebruiken en het hele fabricageproces efficiënter maken, moedigt het Renew initiatief mensen ook aan om schoenen te kopen die niet alleen comfortabel maar ook stijlvol zijn. Converse’s Renew initiatief omvat een lijn sneakers waarin natuurlijke materialen verwerkt zijn.

Het “Renew” project begint deze zomer uit te rollen. Het zal van start gaan met twee silhouetten: de Converse Chuck Taylor All-Star Renew Canvas, en de Converse Chuck 70 Renew Denim. Beide schoenen zullen verkrijgbaar zijn in een groot aantal kleurstellingen, en ze zullen naar verwachting iets hogere winkelprijzen hebben dan hun conventionele tegenhangers. Omdat de materialen gerecycleerd worden, zullen de Renew modellen waarschijnlijk een iets hoger prijskaartje hebben.

Chuck Taylor gemaakt van 100 procent gerecycled polyester

Een nieuwe duurzame versie van de Converse Chuck Taylor is gearriveerd – de Crater Chuck Taylor, die gemaakt is van minstens 40 procent gerecycleerde materialen. Een versie van de Chuck Taylor die ooit van acetaat en leer gemaakt was, is nu gemaakt van gerecycled polyester, dankzij een eigen proces. Het is een chunky stijl die doet denken aan de populaire Space Hippies. De Crater is gemaakt van een combinatie van gerecycled polyester en textielafvalresten.

Het Renew Project werd door Converse gelanceerd om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Om de Converse Chuck Taylor van 100 procent gerecycled polyester te maken, upcylet het bedrijf denim jeans van stortplaatsen en canvas afval. Ook wordt er 100 procent gerecycled polyester uit plastic flessen in verwerkt. Dit nieuwe materiaal, dat Renew Canvas heet, moet in juli op de markt komen voor een prijs van $ 60-85 voor een maat voor volwassenen en $ 30-$ 40 voor jeugdmaten.

Etiko is een ethisch alternatief voor Converse

Als je een duurzamer alternatief voor Converse zoekt, dan moet je eens kijken bij Etiko. Dit duurzame schoenenmerk, gemaakt in Australië, biedt een uitstekende transparantie van de toeleveringsketen en een sterke betrokkenheid bij het milieu. Het merk is op weg om in 2020 koolstofneutraal te zijn en compenseert alle koolstofuitstoot via Carbon Social. In tegenstelling tot Converse gebruikt Etiko biologisch katoen, veganistische lijm, en natuurlijk rubber in hun schoeisel. Ze hebben talrijke certificeringen verdiend, waaronder het eerste kleding Fair Trade certificaat voor het zuidelijk halfrond.

Dit Australische merk produceert zowel fair-trade als biologische sneakers. Het wordt geprezen om zijn milieuvriendelijke, biologisch afbreekbare verpakkingen. Zijn toeleveringsketen is transparant, en zijn schoenen en kleding zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd rubber. Sinds 2005 heeft Etiko meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Australian Fair Trade Product of the Year. De producten worden verkocht in maten van US tot UK drie tot en met dertien.

Chuck Taylor silhouet gemaakt van ‘post-consumer’ denim

De Renew serie is gemaakt van ‘post-consumer’, of gerecycled, denim. Het bedrijf bekijkt afval van partnerfabrieken om de beste materialen voor Chucks te vinden. Bij het maken van de Chuck Taylor vermaalt het bedrijf afval canvas en mengt het met polyester tot nieuw garen. Het merk kijkt ook naar andere kleurschroot en fabrieks- en molenafval. Het is terughoudend om specifieke cijfers te geven, maar het verwacht dat het vernieuwde assortiment de komende jaren een hoge vlucht zal nemen.

Deze sneakers zijn verkrijgbaar bij winkeliers van derden en zouden oorspronkelijk op 5 juli in de winkels liggen. De gebruinde “Egret” tint is de duurste van alle versies, maar ze zijn de prijs nog steeds waard. Het canvas is gemaakt van een mix van biologisch katoen, gerecycled polyester, en zuiver katoen, en is ademend en duurzaam. Converse heeft ook de metalen oogjes gedumpt en vervangen door een dikke gestikte draad en een rubberen teenkap. De hielbadges zijn zwart.

Author