Er zijn een paar dingen waar je op moet letten voor je planten koopt. In dit artikel leer je over onderhoudsarme planten, schaduwminnende planten, en groenblijvers. Lees verder om te ontdekken welke planten in je landschap zullen gedijen. Kies dan de juiste mix voor je tuin. Er is een plant voor elke tuinbehoefte en smaak! Hieronder vind je onze topsuggesties voor planten voor je tuin. Geniet!

Onderhoudsarme planten

Als je op zoek bent naar een tuin die niet veel verzorging nodig heeft, zoek dan niet verder. Er zijn veel onderhoudsarme planten die er toch nog prachtig uitzien, ondanks het feit dat je ze niet veel aandacht hoeft te geven. Siergrassen zijn perfect voor een tuin omdat ze weinig aandacht vragen en niet veel bewatering nodig hebben. Ze moeten echter wel jaarlijks teruggesnoeid worden.

Een onderhoudsarme plant is de paeonia ‘Buckeye Belle’. Deze plant is niet alleen aantrekkelijk met zijn glanzend bordeauxrood blad, maar ook om zijn aantrekkelijke zaadkoppen. In het vroege voorjaar duwt ze door de grond. De geeloranje bloemen verschijnen eind mei en juni. Het loof is niet kieskeurig, en heeft weinig verzorging nodig, behalve af en toe snoeien. Deze planten doen het het best in vol zonlicht.

Schaduwminnende planten

Als je een plant in de schaduw wilt laten groeien, kun je beter een schaduwminnende zoeken. De zon in dit gebied kan gefilterd worden door een grote boom of een dichte struik. Deze vorm van schaduw wordt vaak gevlekte schaduw genoemd. Gedeeltelijke schaduw ontstaat als er gedurende enkele uren geen direct zonlicht is. Volle schaduw is er wanneer er een hele structuur is die de hele dag de zon tegenhoudt.

Varens zijn schaduwminnende planten die goed groeien op schaduwrijke plaatsen. Veel soorten zijn wintergroen en zullen het hele jaar door weelderig gebladerte aan je tuin toevoegen. Ze zijn ook winterhard en verdragen wisselende schaduw. Probeer varens op een schaduwrijke plaats voor een weelderig, romantisch effect. Andere goede varens zijn blechnum, dryopteris filix-mas, en matteuccia.

Evergreens

Een van de belangrijkste voordelen van groenblijvers is hun onderhoudsarme aard. Eenmaal gevestigd hebben ze weinig tot geen verzorging nodig. Hoewel groenblijvers de koudste winters kunnen overleven, hebben ze ook de juiste hoeveelheid licht nodig om goed te gedijen. Dat betekent minstens zes uur zon per dag, of de helft van die hoeveelheid voor planten in de halfzon. Er zijn echter veel soorten groenblijvers, dus het is niet per se nodig volle zon te hebben om van hun bloemen te genieten.

Enkele voorbeelden van groenblijvers zijn hebes, een struik uit Nieuw-Zeeland die een dicht bladerdak heeft van glanzend groene bladeren die vaak met roze getipt zijn. Deze plant geeft klokvormige bloemen in de late winter en is bestand tegen herten. Hij is ideaal voor vormsnoei, en Guy Watts, de oprichter van Architectural Plants, beveelt hebe Sutherlandii aan, die scherp afgelijnde lijnen heeft en een overvloed aan kleurencombinaties.

Vaste planten

Er zijn verschillende soorten vaste planten die je in je tuin kunt kweken. Vaste planten hebben een lange bloeiperiode, wat betekent dat ze het hele jaar door continu kleur kunnen geven. Kort bloeiende vaste planten zullen op verschillende tijden van het jaar bloeien. Ze hebben basisomstandigheden nodig om te gedijen, maar ze zullen je maandenlang bloemen geven. Bovendien zorgen vaste planten voor zichzelf als ze eenmaal gevestigd zijn. Vaste planten zijn een geweldige keuze voor elke tuin.

Je kunt vaste planten zaden kopen bij gerenommeerde bedrijven als SeedsNow of andere online handelaars. Omdat vaste planten uit zaad gekweekt kunnen worden, bespaar je geld en leer je hoe je ze goed kunt verzorgen. Bovendien zul je gemotiveerd zijn om de vaste planten te planten die je wilt kweken. Je zult meer keuzemogelijkheden hebben dan ooit tevoren. Dus begin vandaag nog! Om je vaste planten te planten, gebruik je de onderstaande instructies. Een goede vuistregel is om ze te planten in potten die iets groter zijn dan de kluit. Plant de kluit boven op het grondniveau. Druk de grond rond de wortels stevig aan, en geef grondig water.

Groenten

Zodra de lente rond rolt, beginnen veel mensen te denken aan het planten van een tuin. Een tuin gaat echter niet alleen over het planten van bloemen. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden bij het plannen van de tuin, zoals klimaat, bodem, en ruimte. Je zult ook willen nadenken over de soorten groenten die je wilt kweken. Hier zijn wat tips om de beste groenten voor je tuin te kweken. Hieronder staan 6 soorten groenten die gemakkelijk te kweken zijn en je veel geld kunnen besparen.

Boerenkool is een groente voor koud weer die in de meeste grondsoorten gemakkelijk groeit. Boerenkool vereist volle zon en licht vochtige grond, maar groeit ook goed in koelere klimaten. Geef de planten wekelijks water en geef een meststof die rijk is aan stikstof. Boerenkool heeft een matige hoeveelheid water nodig, en kan vroeg in het groeiseizoen geoogst worden. Voor het beste resultaat kun je overwegen om het in een verhoogd bed of een andere bak te kweken, zodat het water snel kan weglopen.

Author