Als je een doe-het-zelver bent, kun je geld en tijd besparen door zelf autoreparaties uit te voeren. Je moet echter weten dat je waarschijnlijk meer onderdelen en reparaties nodig zult hebben dan je aanvankelijk dacht. Ook kunnen doe-het-zelf auto reparaties de garantie van de fabrikant ongeldig maken. Afhankelijk van het type garantie, moet je de reparaties misschien door een erkende monteur laten uitvoeren. Lees verder om de voordelen van doe-het-zelf auto-onderhoud te leren kennen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende reparaties die je zelf kunt uitvoeren.

Bougies vervangen

Voor het vervangen van bougies bij je doe-het-zelf auto-onderhoud projecten heb je het juiste gereedschap nodig. Bougies zitten vaak diep in de cilinderkop. Om ze te verwijderen, moet je de bougiesteker verwijderen, die zonder hulp moeilijk los te krijgen kan zijn. De mof die je zult gebruiken kan verschillend zijn, afhankelijk van het type bougie dat je hebt. Zorg ervoor dat je anti-seize vet gebruikt om de schroefdraad van de cilinderkop te beschermen.

Controleer de bandenspanning

Terwijl je doe-het-zelf auto-onderhoud doet, controleer je regelmatig de bandenspanning. Als de druk laag is, is de kans op een lekke band groter. Lucht toevoegen aan je band voorkomt dat hij druk verliest, maar als de druk hoog is, kan een lek de boosdoener zijn. Controleer de bandenspanning van alle banden, ook die van de reserveband. Als je een groot verschil merkt, breng je je auto naar een monteur. Een nieuwe band kan ook nodig zijn.

Vervang het oliefilter

Bij je doe-het-zelf auto-onderhoud kun je gemakkelijk je oliefilter vervangen. Om dit te doen moet je de oliepan verwijderen en de oude olie aftappen. Verwijder het oude oliefilter met behulp van een oliefiltersleutel. Verwijder voorzichtig het oude filter, en zorg ervoor dat je het montagevlak op de motor goed schoonmaakt. Verwijder vervolgens de kriksteunen en laat de auto op de grond zitten. Gebruik een vod om achtergebleven olie weg te vegen. Vervang het oude filter door het nieuwe.

Zekeringen controleren

Het is belangrijk om zekeringen te controleren bij doe-het-zelf auto-onderhoud, want een doorgebrande zekering kan wijzen op een groter probleem dat de aandacht van een monteur nodig heeft. Zekeringen controleren met een multimeter of autolamp is ook een goed idee, want het kan zijn dat ze niet goed werken. Wees voorzichtig bij het vervangen van een zekering, want die kan meteen doorbranden, wat erop wijst dat de zekering op de verkeerde plaats zit of voortijdig doorgebrand is.

Batterij vervangen

Als je van doe-het-zelf auto-onderhoud houdt, is het vervangen van de batterij een relatief eenvoudige procedure. Begin met het lokaliseren van de polen van de batterij. De positieve pool moet gemarkeerd zijn met een plus (+) teken. De negatieve klem is het omgekeerde. Je sluit de positieve pool aan op de motorruimte. Zorg ervoor dat de positieve kabel niet in contact komt met de negatieve kabel of iets anders van metaal. Plaats vervolgens de nieuwe batterij in zijn passende montagebeugel.

Author