Als je een stijlvolle en elegante vloerbedekking zoekt, maar niet opziet tegen het hoge prijskaartje van hardhouten vloeren, zijn er een paar alternatieven die je dezelfde uitstraling kunnen geven zonder de hoge prijs. Houtlook tegels zijn een goed alternatief en ze zijn waterdicht, en bovendien in vele stijlen verkrijgbaar. Ze zijn vooral populair in warme klimaten, omdat ze de ruimte koeler houden op warme dagen. Woon je echter in een kouder klimaat, dan kun je houtlook tegels koud vinden onder de voeten.

Laminaat vloeren

Een goede optie als je niet het uiterlijk van hout wilt, maar je de prijs van hardhouten vloeren niet kunt betalen, overweeg dan de plaatsing van een laminaatvloer. Door zijn klikbare ontwerp is het gemakkelijk over de meeste oppervlakken te leggen, maar het neemt wel snel vocht op. Er zijn verschillende kwaliteitsniveaus laminaatvloeren, en je kunt waterdichte versies vinden als je echt bezorgd bent over vochtschade. Afhankelijk van je behoeften en budget kun je kiezen uit een van de vele verschillende looks.

Een laminaatvloer bestaat uit vele lagen die het uitzicht van echt hout simuleren. Er is een binnenkernplaat, een decoratieve foto-afbeelding, en dan een slijtlaag. Hoewel dit een goedkoper alternatief is voor hardhout, is het niet zo duurzaam als hardhout, en het is alleen geschikt voor tijdelijke installaties. Hoewel vinyl planken waterbestendig zijn, kunnen ze toch je houten vloeren beschadigen na langdurige blootstelling aan water.

Vinyl planken vloeren

Als je een goedkoop alternatief voor hardhouten vloeren zoekt, overweeg dan om vinyl planken vloeren in je huis te leggen. Vinyl planken vloeren bootsen het uiterlijk van houten planken na en zijn veel minder duur dan hardhout. Het is ook gemakkelijk schoon te maken en vraagt niet veel onderhoud. Deze soort vloerbedekking is verkrijgbaar in allerlei kleuren en dessins, en is ook gemakkelijk te onderhouden.

Denk er bij de keuze van je vinyl vloer aan dat hij nog jaren meegaat. Luxe vinyl planken zijn gemaakt van hoogwaardiger vinyl. Deze soorten trekken niet krom en zijn bestand tegen extreme temperaturen en vocht. Om deze redenen zijn vinyl vloeren een goedkoop en aantrekkelijk alternatief voor houten vloeren. Het verschil tussen luxe vinyl planken vloeren en gewone vinyl planken zit in hun constructie. Sommige worden met een warmpersmethode vervaardigd, terwijl andere met een traditioneel vlak procédé gemaakt worden.

Kurk vloeren

Er zijn verschillende voordelen van kurkvloeren, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een verscheidenheid van omgevingen. Het is duurzaam en kan gebeitst of afgewerkt worden in een brede waaier van kleuren. Je kunt kurkvloeren in bijna elke kamer van je huis leggen, ook in slaapkamers en woonkamers. Ze kunnen ergens tussen de tien en dertig jaar meegaan, afhankelijk van hoe goed je ze verzorgt. Kurkvloeren zijn een uitstekende keuze voor huiseigenaren die een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief zoeken voor hardhouten vloeren of tegelvloeren.

Kurk is een hernieuwbare grondstof die verkrijgbaar is in planken en tegels. Het heeft antimicrobiële eigenschappen en is stil onder de voeten. Kurk weert ook vocht, insecten en vuur af, waardoor het een populaire keuze is voor een verscheidenheid aan interieurs. Kurkvloeren zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Het is ook bestand tegen termieten en schimmel en kan bij goed onderhoud 40 jaar meegaan.

Hennep vloeren

Als je een goedkoop alternatief voor houten vloeren zoekt, overweeg dan hennepvloeren. Het kan in slechts vier maanden gekweekt worden, terwijl bamboe twee jaar nodig heeft om te groeien en te oogsten. Bovendien hebben hennepvloeren nog veel meer voordelen, zoals een betere luchtkwaliteit en een minimale impact op het milieu. Voor het groeiproces wordt gebruik gemaakt van afvalmateriaal van elektriciteitscentrales, zodat het de hulpbronnen van de planeet en het milieu kan sparen door de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer te verminderen.

Hennephout is relatief waterbestendig, maar het is nog steeds niet helemaal waterdicht. In tegenstelling tot samengestelde hardhouten vloeren kan hennep kromtrekken, buigen en splijten. Daarom is het belangrijk beschermlagen te gebruiken en hennep houten vloeren op de juiste manier te verzorgen. Je kunt bijvoorbeeld beter geen stoomzwabber gebruiken op hennephout, want dat kan het materiaal beschadigen. Je kunt ook meubelpads gebruiken om krassen te voorkomen.

Kurk is een milieuvriendelijk alternatief voor hardhout

De populariteit van kurkvloeren is de laatste jaren toegenomen vanwege de milieuvoordelen. Het wordt geoogst zonder bomen te beschadigen en biedt veel voordelen boven hardhout. Kurk is ook zacht en veert terug als het ingedeukt wordt. Het is ook brandwerend, hypoallergeen, en geluiddempend. In tegenstelling tot hardhout is kurk echter niet duurzaam genoeg om als vloer voor druk belopen plaatsen te gebruiken.

Hoewel hardhout en bamboe vloeren duurder zijn dan kurk, hebben ze beide een minimale invloed op het milieu. Bamboe en kurk zijn duurzamer dan hardhout. Loofhout doet er meer dan 30 jaar over om tot rijpheid te komen en wordt onderaan de boom geoogst. Bamboe, daarentegen, groeit in slechts vijf tot zeven jaar tot rijpheid en regenereert zichzelf. Vergeleken met hardhout is bamboe veel minder duur om te produceren en heeft het een veel kleinere ecologische voetafdruk.

Author