ETF’s, of exchange-traded funds, zijn gepoolde beleggingsvehikels die op beurzen verhandeld worden en vaak intra-day verhandeld worden. Er zijn twee basissoorten ETF’s: fysieke en synthetische. Fysieke ETF’s zijn die welke precies dezelfde effecten kopen als hun benchmark, en synthetische ETF’s gebruiken statistische technieken om hun benchmark na te bootsen, zij het met minder en minder liquide effecten. Synthetische ETF’s gaan een total return swap aan met een financiële instelling en geven hun portefeuille onderpand met de activa van de benchmark.

Beleggen in een fysieke ETF

Je hebt waarschijnlijk wel eens van het fysieke exchange-traded fund (ETF) gehoord en je afgevraagd of je er in een zou moeten beleggen. Zowel fysieke als synthetische ETF’s hebben tot doel de prestaties van een index na te bootsen. Fysieke ETF’s beleggen in afzonderlijke componenten van de index, en synthetische ETF’s repliceren de index door gebruik te maken van swap overeenkomsten. Ze hebben minder risico’s in verband met tegenpartijrisico. Fysieke ETF’s zijn doorgaans duurder dan synthetische ETF’s.

Om een ETF te kopen, moet je een rekening openen bij een ETF brokerage. Je makelaar moet voldoen aan de anti-witwaswetten en een vergunning hebben. Bij het openen van een rekening zal je makelaar proberen je gegevens elektronisch te verifiëren, maar kan je vragen een kopie van je identificatie te geven. Als je je gegevens geverifieerd hebt, kun je geld op je ETF makelaarsrekening storten. De stortingsmethoden variëren naargelang de makelaar.

Een fysieke ETF draagt niet het risico dat hij zijn waarde verliest als de onderliggende waarde geliquideerd wordt. De ETF zelf blijft bestaan, en het geïnvesteerde geld wordt aan de aandeelhouders uitgekeerd. Het exchange traded fund (ETF) kan de hele dag door gekocht en verkocht worden, waardoor ze liquider zijn dan beleggingsfondsen. Bovendien verhandelen ETF’s meestal in de buurt van hun werkelijke Intrinsieke Waarde. Bovendien zorgt het terugkoopmechanisme van een ETF ervoor dat de prijs van de aandelen altijd dicht bij hun werkelijke marktwaarde ligt.

Een goud ETF is een genoteerd, in goud uitgedrukt schuldbewijs. Het goud in de ETF wordt bewaard in erkende edelmetaalkluizen. Fysiek goud in een erkende goudkluis zal een prijs hebben die vergelijkbaar is met die van een ETF. Als je dus in fysiek goud wilt beleggen, is beleggen in een goud ETF een geweldige manier om je beleggingen te diversifiëren.

Een ander geweldig voordeel van ETF’s is de lage kostprijs. Een typische ETF kost misschien maar een fractie van wat het kost om de onderliggende waarde te kopen en te verkopen, en je kunt de ETF zo lang in het spel houden als je wilt. Omdat ETF’s niet beperkt zijn tot de traditionele aandelenmarkten, zijn er tienduizenden andere soorten ETF’s die allerlei activa volgen, waaronder legale marihuana, olie, tarwe, buitenlands onroerend goed, en specifieke sectoren.

Transactiekosten

Er zijn verschillende soorten transactiekosten verbonden aan het bezitten van ETF’s. Terwijl transactiekosten in wezen de aan een makelaar betaalde vergoedingen zijn, kunnen de jaarlijkse beheerskosten bankkosten, accountantskosten, en belasting op je beleggingen omvatten. Deze kosten kunnen oplopen tot de totale kosten van het bezitten van een ETF en moeten vergeleken worden met andere beleggingsmogelijkheden. Als je bijvoorbeeld $ 10.000 in twee verschillende ETF’s belegt, betaal je een kostenratio van 0,17% voor ETF A en 1,49% voor ETF B.

Een andere transactiekost heeft te maken met de eigenlijke uitwisseling van fysieke ETF activa met hun tegenpartijen. Bij een fysieke ETF transactie levert het fonds contant geld aan zijn tegenpartij, die de onderpandmand op een gesepareerde rekening zet. De tegenpartij is verantwoordelijk voor het rendement van de benchmark index op de ETF. Fysieke fondsen daarentegen hebben een gescheiden bewaring van hun activa en de tegenpartij moet het rendement van de benchmark index aan de ETF leveren.

Zowel fysieke als synthetische ETF’s maken kosten wanneer ze handelen. Een fysieke ETF is een ETF die een representatief staal van de indexbestanddelen bezit en een portefeuillebeheerder heeft die verantwoordelijk is voor het beheer van de geldstroom. Synthetische ETF’s daarentegen beleggen in onderpandmanden of synthetische effecten via swap-overeenkomsten, waarbij de tegenpartij ermee instemt een rendement op de benchmark te betalen. Om deze transactiekosten te vermijden, zijn synthetische ETF’s gewoonlijk volatieler.

Kosten van beleggen in een fysieke ETF

Een ETF is een beleggingsproduct dat belegt in een bepaalde grondstof, zoals goud. Net als aandelen stelt een ETF beleggers in staat goud te kopen zonder opslagkosten of opgeld te hoeven doen. De kosten van beleggen in een ETF kunnen echter duur worden als je actief bent. Een ETF zal elk jaar een deel van zijn waarde verliezen door de kostenratio, dat is een terugkerende vergoeding die fondsen vragen om de administratie- en beheerskosten te dekken. Een ETF voor fysiek goud bijvoorbeeld vraagt een jaarlijkse vergoeding van 0,40 procent, wat betekent dat een investering van $ 20.000 je $ 80 per jaar kost.

Een andere kostenpost die aan een ETF verbonden is, is de bid/ask spread. De bid/ask spread is het verschil tussen de marktprijs van een fysieke ETF en de prijs wanneer die gekocht wordt. Deze spread kan oplopen, dus kies je best een ETF met een lage kostenratio. Dit kan handig zijn als je een frequente handelaar bent en je handelskosten wilt minimaliseren.

Een andere belangrijke kostenpost is de commissie. De meeste ETF’s rekenen een commissie als je ze verkoopt, maar je kunt een lager tarief bedingen als je ETF aandelen rechtstreeks van het fonds koopt. De kosten van ETF’s zijn meestal ook lager dan die van beleggingsfondsen. De kosten die aan een ETF verbonden zijn, worden vooral toegeschreven aan de operationele kostenratio. Handelskosten omvatten commissies, bied/laat spreads, en veranderingen in de intrinsieke waarde.

Bij het kopen van een ETF betalen beleggers een courtage. Er zijn echter ook ETF’s die geen provisies vragen. Naast commissiekosten betalen beleggers ook een commissie om hun aandelen te kopen en te verkopen. Provisiekosten zijn vergelijkbaar met verkoopbelasting op beleggingsfondsen en kunnen de hoeveelheid geld die een belegger verdient verminderen. Sommige ETF’s kunnen ook commissievrij zijn, maar de provisie kan hoger zijn.

Alternatieven voor fysieke ETF’s

ETF’s zijn gepoolde beleggingsvehikels. Ze staan genoteerd op beurzen en worden intra-day verhandeld. ETF’s worden in twee soorten verdeeld: synthetische en fysieke. Een synthetische ETF koopt precies dezelfde effecten als zijn benchmark, maar gebruikt statistische methoden om die te repliceren met minder, meer liquide effecten. Dit type fonds gaat een total return swap aan met een financiële instelling, die door een portefeuille van effecten wordt gedekt.

Andere goud ETF’s zijn onder meer SIL, GLD, en VOO. Deze bieden dezelfde blootstelling aan het metaal als fysiek goud, maar tegen een veel lagere prijs. De iShares Gold ETF rekent 0,25% in plaats van 0,40%, wat op de lange termijn een beter rendement betekent. Een andere goud ETF is de GDX Gold Trust, die blootstelling biedt aan de goud bullion markt. GLD is een van ’s werelds grootste goud ETFs, met $ 65 miljard aan activa.

Author