Je hebt vast wel gehoord van oude sneakermerken als Etonic, Lanvin, Keds, en Rutherford B. Hayes, maar weet je ook hoe ze ontstaan zijn? We hebben een korte gids samengesteld om de gloriedagen van klassieke sneakers te herbeleven. Lees verder om de verhalen achter de beroemdste oude merken te ontdekken. En onthoud dat het niet allemaal afgetrapte knock-offs zijn.

Etonic

Etonic heeft de handen ineengeslagen met Hakeem “The Dream” Olajuwon in een nieuw samenwerkingsverband. De twee merken waren voor het eerst partners in 1984, toen Hakeem nog een tiener was. Naast de ontwikkeling van signature voetbalschoenen zal Etonic een lijn golf- en hardloopschoenen in zijn naam maken. De samenwerking zal in de toekomst worden voortgezet met andere topatleten, waaronder NBA superster LeBron James.

Rutherford B. Hayes

In 1876 werd een man genaamd Rutherford B. Hayes gekozen tot president van de Verenigde Staten. Zijn vrouw, Lucy Ware Webb, was het jongste kind van Dr. James en Maria Cook Webb. Ze was ook afgestudeerd aan het Wesleyan Women’s College in Cincinnati. Ondanks haar bescheiden achtergrond was Hayes ambitieus en werkte hard om een beroemd advocaat te worden. Haar echtgenoot was een toegewijde Methodist.

Lanvin

Lanvin, in 1889 opgericht door een getalenteerde hoedenmaakster, is een iconisch Frans merk dat bekend staat om zijn designer schoeisel van hoge kwaliteit. Het merk is al meer dan een eeuw een topnaam in de mode, en de high-tech sneakers van vandaag zijn een van de meest gezochte stijlen op de markt. De oorspronkelijke stichtster, Jeanne Lanvin, was een alleenstaande moeder en liet geen kinderen na, en haar familie veranderde voortdurend van eigenaar en richting.

Keds

Als het gaat om de geschiedenis van sneakermerken, behoort Keds tot de oudste. De firma werd in 1916 door een Amerikaans conglomeraat opgericht, en hun eerste schoen was een trainer. Ze werden al snel populair en werden gebruikt voor allerlei activiteiten, waaronder basketbal. Converse, een ander oud merk, debuteerde zijn eerste hoge basketbalschoen in 1917. Het canvas strekte zich uit rond de enkel voor steun en stabiliteit, waardoor de schoen even comfortabel was als een laars, maar lichter.

Dr Martens

In de late negentienhonderd was Dr. Martens een merk dat bekend stond om zijn iconische, laag-boven canvas sneakers. Helaas kreeg het merk een flinke tegenslag te verwerken toen de skinhead beweging in het Verenigd Koninkrijk voet aan de grond begon te krijgen. Hoewel de meeste skinheads niet gewelddadig waren, groepeerden ze zich in bendes, en hun laarzen dienden als een vorm van propaganda. Dit betekent echter niet dat Dr. Martens zijn aantrekkingskracht verloren heeft.

Onitsuka Tijger

In het midden van de jaren zestig begon de Japanse firma Onitsuka Tiger schoenen te ontwerpen voor ’s werelds beste atleten, waaronder prins William. Deze schoenen kregen een cultureel cachet nadat ze gedragen werden door Uma Thurman in de film Kill Bill. Tegelijk waren ze populair bij de rave scene van de jaren ’90. Nu blijven ze een belangrijk deel uitmaken van het erfgoed van de sport.

Saucony

Er zit een lange geschiedenis achter Saucony en andere oude sneakermerken. Het bedrijf werd oorspronkelijk in 1899 in Kutztown, Pennsylvania opgericht en produceert nu tot 800 paar per dag in hun fabriek in Kutztown. Het bedrijf is gesticht door de Russische immigrant Abraham Hyde, die in Cambridge, Massachusetts een kleine schoenenwinkel oprichtte. Aan het eind van de jaren 1960 kocht Hyde Athletic Industries Saucony en verhuisde het naar de stad. In 1979 werden de schoenen van het merk door het tijdschrift Runner’s World gekozen als de beste waarde voor lopers.

Author