De nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van veiligheidsvoorzieningen voor motorfietsen krijgen steeds meer aandacht naarmate motorfietsfabrikanten werken aan de verbetering van de prestaties en de functionaliteit van de motorfietsen. LED verlichting, ingebouwde GPS, en minicamera’s zijn allemaal voorbeelden van nieuwe veiligheidsvoorzieningen op de markt. Maar wat moet je zoeken in een motorfiets die jou en je gezin veilig houdt? Dit artikel geeft een overzicht van enkele van de belangrijkste veiligheidskenmerken van motorfietsen en bespreekt hun belang. Hopelijk heb je er wat aan.

Stabiliteitscontrolesystemen

Een veiligheidsvoorziening voor motorfietsen die stabiliteitscontrole heet, kan voorkomen dat de wielen blokkeren bij hard remmen, of doordraaien bij accelereren. Deze systemen gebruiken beschikbare informatie over het voertuig om de remkrachten te verdelen en het vertrouwen van de berijder te vergroten. Bij een ongeluk kan het gebeuren dat de motorfiets zichzelf niet onder controle kan houden en in het tegemoetkomende verkeer glijdt. In deze gevallen kan stabiliteitscontrole de botsing voorkomen en levens redden. Hieronder volgen enkele van de voordelen van stabiliteitscontrole voor motorfietsen.

LED-verlichting

Hoewel een motorfiets kleiner is dan een auto, heeft hij alle veiligheidsvoorzieningen van een groot voertuig, waaronder LED verlichting. LED verlichting verbetert het zicht, waardoor de veiligheid van de berijder toeneemt en de kans op botsingen afneemt. LED koplampen die draaibaar zijn voor meer verlichting in bochten zijn op sommige modellen als standaarduitrusting verkrijgbaar, en kunnen ook aftermarket gekocht worden. Deze voorzieningen kunnen rijders helpen afleiding te vermijden en hun zichtbaarheid in het donker te vergroten.

Ingebouwde GPS

De meeste GPS toestellen worden geleverd met voorgeladen wegenkaarten voor de Verenigde Staten, Canada en Mexico, maar je kunt er ook vinden met off-road routes en een vogelperspectief van de topografie. Met veel motorfiets-specifieke modellen kun je ook je eigen routes bepalen, waardoor ze ideaal zijn voor het navigeren over onbekende wegen. Als je niet zeker weet welk motorfiets GPS toestel geschikt is voor jou, bekijk dan onze gids over de beste motorfiets GPS toestellen.

Mini camera’s

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van de nieuwste minicamera’s als veiligheidsvoorzieningen voor motorfietsen, maar heb je al overwogen er een voor je eigen rijervaring te gebruiken? Motorfietscamera’s zijn een geweldige manier om alles tijdens het rijden op te nemen, en ze kunnen zelfs video’s van een ongeluk opnemen, ook! Deze camera’s worden geleverd met Bluetooth headsets en G-sensoren voor het uitzenden van gesprekken en muziek. Ze bieden ook lusopnamen zodat je de beelden kunt bekijken zonder de rit te hoeven stoppen. En als het begint te regenen of sneeuwen, kun je de camera gemakkelijk van je fiets nemen om hem gemakkelijk op te bergen en over te zetten.

Noodoproepsystemen

Als het om motorveiligheid gaat, wordt het gebruik van noodoproepsystemen steeds belangrijker. Niet alleen zijn deze apparaten uiterst nuttig bij ongelukken met een enkel voertuig, maar ze kunnen ook helpen als de motorrijder of -rijdster vermist wordt. In feite zijn ze zo nuttig dat veel Europese landen ze verplicht hebben gesteld voor nieuwe motorfietsen. Deze systemen zijn echter niet perfect en de fabrikanten moeten hun onderzoek voortzetten om te verzekeren dat ze optimaal werken. Dat komt omdat sommige systemen door verkeerd gebruik en andere incidenten verkeerd in werking kunnen worden gesteld.

Author