Wanneer je al een geruime tijd in een woning woont, die je in het verleden gekocht hebt, komt het voor dat je op een bepaald moment ruimte te kort komt. Je kunt namelijk ruimte nodig hebben voor een gezinsuitbreiding of voor een extra studeerkamer. Je zou kunnen kijken of het mogelijk is om een aanbouw te plaatsen. Natuurlijk moet je er op de eerste plaats de ruimte voor hebben. Wanneer je die hebt, is het verstandig om een globale berekening van de kosten te maken. Je zult al vrij snel tot de conclusie komen dat het heel wat gaat kosten en dat het veel werk is. Heb je een woning met een schuin dak, dan is het verstandiger om een dakkapel te plaatsen. Ook hierbij moet je kijken wat de mogelijkheden en kosten zijn. Er zijn veel verschillende soorten dakkapellen die van invloed zijn op de kosten net als de gebruikte materialen. In principe zou je een dakkapel zelf kunnen bouwen, maar het is verstandiger de werkzaamheden aan een aannemer over te laten. Voordat je de tekening kunt laten maken door een architect, moet je eerst aan de gemeente om toestemming vragen of je daadwerkelijk een dakkapel mag bouwen. Wanneer je toestemming krijgt, dan kun je contact opnemen met een architect.
De kosten voor het maken van een dakkapel
Bij de prijs van de dakkapel moet je voor het totaalplaatje ook de kosten van de architect en aannemer meenemen. Daarnaast zijn de kosten voor een groot deel afhankelijk van de grootte van de dakkapel. Hoe groter hoe duurder. Bij een groter dakkapel worden er meer materialen gebruikt, dan bij een kleiner. Ook de vorm van een dakkapel is van invloed op de prijs. Denk ook aan het aantal ramen en de soort. Een raam wat je open moet kunnen maken, om de ruimte op de vliering te kunnen luchten, is duurder, dan een vast raam. Wanneer je een dakkapel van hout laat maken, is dat goedkoper, dan een van kunststof. Het nadeel van hout is dat het om de paar jaar geschilderd moet worden. Omdat een dakkapel hoog op het dak is aangebracht, ben je verplicht om een schilder in te huren. Een schilder weet wat hij moet doen om veilig aan het werk te kunnen gaan.
Het bouwen van een dakkapel
Is de dag aangebroken dat de aannemer aan de dakkapel gaat beginnen, dan zal hij daarvoor eerst de ruimte op het dak vrij maken. Wanneer de dakkapel is opgebouwd, dan zal de aannemer de binnen- en buitenzijde afwerken. Het volledig opbouwen van een dakkapel duurt bij een aannemer 3 dagen. Het is ook mogelijk om een kant en klaar dakkapel te kopen. Daarbij wordt het dakkapel volledig in de fabriek gemaakt. Voordat je de dakkapel kan laten maken, moet je weten wat voor een soort dakkapel je wil hebben. Het is, wanneer je zo’n prefab dakkapel wil hebben, belangrijk dat je naar de showroom gaat om het soort uit te zoeken dat je wil hebben. De aannemer zal vooraf hebben aangegeven hoe groot de dakkapel kan worden. Wanneer de dakkapel in de fabriek is gemaakt, dan kan het op de afgesproken datum door een kraan op het dak worden geplaatst. De ruimte heeft de aannemer al vrijgemaakt. Wanneer het geplaatst is, zal de aannemer het geheel aan de buiten- en binnenzijde afwerken. De tijdsduur voor de aannemer is voor zo’n dakkapel maar één dag.